Kleden

Traditie

In de 18e eeuw zeilden de zeilmakers mee op de grote reizen van de houten dwarsgetuigde schepen, Schoeners en Brigantijnen.

Zij vervoerden hun lading katoen, suiker of tabak langs de Amerikaanse en Europese kusten. De katoenen zeilen hadden veel te verduren en moesten regelmatig gerepareerd worden. Na twee of drie lange tochten werden de zeilen te bol en moesten ze vervangen worden. Ze waren uitgezeild, zoals ze dat in zeemanstermen zeggen. Maar het materiaal was sterk en kon nog goed gebruikt worden.

De zeilmakers vermaakten deze oude zeilen tot kleden voor de tochtige houten vloeren in de kapiteinshut. Maar voordat ze er neergelegd werden, beschilderden de zeilmakers en kunstenaars aan boord zo’n kleed met hun mooiste patronen.

Maar ook aan de wal werden de echte oude uitgezeilde zeilen, die van een impregnatielaag werden voorzien, beschilderd of bedrukt. De werkplaatsen lagen veelal in de havenplaatsen waar de zeilen en de zeilmakers in overvloed aanwezig waren. Dit zeil was in Engeland vooral populair bij de hoge en lage adel, die het gebruikten om de hal of eetkamer mee te bekleden. In 1731 leverde de zeilmaken Thomas Aycliffe het beschilderde zeil voor een aantal badkamers in de paleizen van de Koninklijke familie. Maar ook de arme mensen (vaak zeelui) impregneerden het oude doek zelf en beschilderden het in één kleur of bedrukten het met zwarte en witte halve ruiten.

Het wordt ook wel beschouwd als de voorloper van linoleum. Pas in de jaren 60 van de 19e eeuw kwam linoleum voor het eerst op de markt in Engeland, en werd tijdens de industriele revolutie een groot succes.Het handwerk werd overgenomen door machines en in het productieproces werden allerlei technische vernieuwingen aangebracht. Daardoor kon het op grote schaal geleverd worden. Veel linoleumfabrieken startten in de havenplaatsen waar de zeilmakers hun werkplaatsen hadden.

Zeildoek

Het originele ouderwetse zeildoek, ook wel canvas genaamd, is eerlijk en 100% natuurlijk materiaal. Canvas is een natuurproduct en is gemaakt van katoen. De kleden zijn van de zwaarste kwaliteit canvas, 850gr tot 1000gr per m2. Ze zijn oersterk!

Het zware zeildoek werd tot in de jaren 30 in een beperkt aantal weverijen in Nederland vervaardigd. Nu zijn er hier geen weverijen meer. Er is alleen nog een weverij in Engeland en een weverij in Frankrijk. Het doek dat ik gebruik komt van een kleine weverij uit Frankrijk.

Procedé

Het doek krijgt eerst een grondlaag. De patronen worden er op getekend en daarna een aantal maal geschilderd met een natuurlijke verf op waterbasis.

Door nabehandeling met enkele lagen biologisch afbreekbare, ecologische impregneer zijn de zeildoeken vuil-en waterafstotend gemaakt en daarom heel eenvoudig te reinigen.

Gebruik alleen water of een sopje met een beetje soda.